Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 positieve effecten van videogames

Videogames spelen kan positieve effecten en voordelen hebben, mits met mate gespeeld.

1. Verbeterde cognitieve vaardigheden

Videogames verbeteren sommige van je cognitieve vaardigheden, vooral je visueel-ruimtelijke vaardigheden en concentratie.
Visuospatieel vermogen is je vermogen om objecten en de relaties tussen die objecten te herkennen en te onthouden. Deze vaardigheid kan essentieel zijn voor alledaagse taken zoals autorijden, je weg vinden in een stad of een kaart of objecten om je heen begrijpen. Ruimtelijk vermogen is ook belangrijk in verschillende vakgebieden, waaronder wiskunde, natuurwetenschappen, techniek, meteorologie en architectuur.
Dit is één van de belangrijkste positieve effecten van videogames die gunstig kunnen zijn voor studenten en professionals, maar die gamers ook goed van pas zullen komen in het dagelijks leven.

2. Verbeterde probleemoplossing en logica

Een recent onderzoek uit 2015 van Australische en Chinese onderzoeksteams toonde aan dat gamen het probleemoplossend vermogen en de logica verbetert.
Onderzoekers voerden fMRI-scans uit op 27 professionele gamers en ontdekten dat ze meer grijze stof hadden en ‘verhoogde connectiviteit tussen bepaalde subregio’s in de insulaire cortex’. In de praktijk vertaalt dit zich in verbeterde cognitieve vaardigheden, waaronder verbeterde probleemoplossende vaardigheden en logica.
Veel gamers spelen games die veel planning, strategisch denken en het gebruik van logica vereisen om doelen binnen de game te bereiken, dus het is logisch dat ze een verbeterde ontwikkeling hebben in hersengebieden die zijn gewijd aan het oplossen van problemen en logica.

3. Verbeterde coördinatie

Uit een onderzoek van de Universiteit van Toronto in 2014 bleek dat mensen die regelmatig games spelen betere sensomotorische vaardigheden hebben dan degenen die geen videogames spelen. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het sneller leren en toepassen van taken die hand-tot-oogcoördinatie vereisen, zoals fietsen, typen of andere taken waarbij je de beweging van je handen moet coördineren met de beweging van je ogen.
De studie omvatte 18 gamers en 18 niet-gamers; beide groepen moesten een eenvoudige taak op hun scherm uitvoeren waarbij ze met de muis groene stippen volgden. In eerste instantie leken er geen grote verschillen tussen de twee groepen. Echter, naarmate de test vorderde en het repetitief werd, toonden de tests aan dat gamers sneller en nauwkeuriger presteerden dan niet-gamers.
Met games kun je het vermogen ontwikkelen om sensomotorische patronen en bewegingen sneller en efficiënter te leren, wat je kan helpen bij taken in de fysieke wereld.

4. Groter multitaskingvermogen

Dit voordeel biedt je de mogelijkheid om je dagelijkse taken beter en efficiënter uit te voeren en ook veel taken tegelijkertijd uit te voeren.
Veel games dwingen spelers om meerdere taken tegelijk uit te voeren, vooral actiegames. Je moet bijvoorbeeld naar de vijand op het scherm kijken, allerlei statistieken bijhouden en je personage verplaatsen. Misschien spreek je ook met je teamgenoten en vrienden.