Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Argumenten voor en tegen het verbieden van gokken

Gokken bestaat al heel lang, maar blijft controversieel. Hoe vaak zie je mensen de voordelen van gokken aanprijzen? Meestal wordt de nadruk gelegd op de negatieve gevolgen van gokken. In dit artikel worden de belangrijkste argumenten voor en tegen het verbieden van gokken opgelijst.

Argumenten VOOR het bannen van gokken

As bad as it gets

Religies over de hele wereld waarschuwen ons al eeuwen voor de gevaren van gokken. “Je kunt niet zowel God als geld dienen”, zegt de Bijbel. De Talmoed veroordeelt gokken als een zonde. De koran noemt het haram. Bepaalde sekten van het hindoeïsme verbieden het specifiek. Zou het niet verstandig zijn acht te slaan op de algemene wijsheid van deze grote religies?

Zelfs als je atheïst bent, heb je zeker horrorverhalen gehoord die families door gokken zijn aangedaan. Of het nu vaders of moeders zijn die hun ouderlijke verantwoordelijkheden opgeven, spaargeld verliezen of hun gezinsleven vernietigen, het is geen mooi gezicht. Gokken kan ernstige gevolgen hebben voor je sociale welzijn.

Verslaving

Natuurlijk ben je vrij om te doen wat je wilt, maar hoe vrij ben je echt als je eenmaal in de duistere greep van verslaving valt? Probleemgokken is een bekend psychiatrisch probleem. Gokken activeert het beloningscentrum van de hersenen. Voor bepaalde personen veroorzaakt dit aangename gevoel een dwangstoornis. In Europa variëren pathologische gokpercentages tussen 2% en 6,5% bij de volwassen bevolking. Dat is geen verwaarloosbaar aantal.

Argumenten TEGEN het bannen van gokken

Het geluksstofje

Zoals het populaire gezegde luidt: tijd die je graag verspilt, is geen verspilde tijd. Je kunt niet ontkennen dat gokken leuk is. Zelfs als je het probeert te ontkennen, zal de wetenschap gewoon bewijzen dat je ongelijk hebt. We weten nu dat gokken de afgifte van dopamine in onze hersenen veroorzaakt, wat per definitie verband houdt met plezier. Alle mensen houden van de spanning van een mogelijke beloning. Gokken, door zijn aard, voorziet ons daarin. Zolang je het behandelt als elke andere vrijetijdsbesteding – waar je misschien zelfs moet betalen – is het prima.

Vrijheid

Hebben we echt een oppasoverheid nodig om ons gedrag te reguleren? Uiteindelijk moet het neerkomen op persoonlijke verantwoordelijkheid. Als je wilt gokken, moet je de vrijheid hebben om dat te doen. Het is nooit een goed idee om regeringen het recht te geven om moraliteit vast te stellen. We hebben de rampzalige resultaten al gezien met betrekking tot seksualiteit en drinken. Natuurlijk, zoals met alles, is er altijd het risico dat gokken door individuen wordt misbruikt. Dat is het risico dat je aantreft bij elke recreatieve activiteit. Het zou echter dwaas zijn om wetten te maken die gebaseerd zijn op de uitersten.