Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe lang blijven je videogames en consoles werken?

Een van de grootste angsten onder verzamelaars van videogames is de onvermijdelijke dood van hun games en consoles. Deze producten gaan niet eeuwig mee en hebben een beperkte levensduur. Met de nodige zorgvuldigheid kunnen ze goed worden bewaard, maar geen enkele hoeveelheid zorg zal die tikkende tijdbom stoppen. Je games en consoles zullen uiteindelijk niet meer werken. Maar wanneer precies?

Televisieschermen

Een van de grote uitdagingen waarmee verzamelaars van retrogames worden geconfronteerd terwijl de technologie vooruitgaat, is de vooruitgang van televisieschermen. In de toekomst zullen televisietoestellen onvermijdelijk allemaal de coaxiale (kabel) en composiet (rood, wit en geel trio) ingangen weglaten die alle pre-HD gameconsoles gebruikten. Hoewel je waarschijnlijk geen Atari 2600 kunt aansluiten op een 8K-tv, zijn er bedrijven die upscalers en adapters produceren die het mogelijk maken om oude consoles op moderne tv’s aan te sluiten, waarbij soms het beeld wordt opgeschaald zodat ze er geweldig uitzien op moderne schermen.

Het light gun dilemma

Het is je dus gelukt om je oude console aan te sluiten op een moderne tv, maar je kunt Duck Hunt of Time Crisis niet spelen. Helaas is de technologie die wordt gebruikt door light guns niet compatibel met iets anders dan grote oude CRT-monitoren. Kortom, als je deze games in de toekomst wilt kunnen spelen, moet je een oude tv in de buurt hebben. Er is gewoon geen oplossing voor dit probleem.

Ik ruik iets rots

Er is veel angst doorgedrongen in de game-verzamelaarsgemeenschap over ‘disc rot’, wat een afbraak is van de materialen op een cd die het onmogelijk maken om door de laser te worden gelezen. Hoewel de omvang van dit probleem onbekend is, zullen er schijven zijn die simpelweg niet kunnen worden afgespeeld vanwege hun leeftijd. Nieuwere schijven lijken volgens een hogere standaard te zijn vervaardigd, maar vroege games op cd’s hebben waarschijnlijk het meeste last van dit probleem.

Epische mislukking!

Consoles zullen onvermijdelijk falen, je kunt er gewoon niet omheen. Het goede nieuws is dat de oudere systemen veel eenvoudiger zijn en dat er voor sommige, zoals de NES, nog steeds vervangende onderdelen worden geproduceerd. Op cartridges gebaseerde systemen, hoewel ouder, zullen een langere levensduur hebben dan nieuwere machines, simpelweg omdat ze eenvoudiger zijn. Een groot probleem met nieuwere consoles zijn laserstoringen, crashes van de harde schijf en oververhittingsrampen. Consoles uit het Playstationtijdperk zullen veel meer betrouwbaarheidsproblemen hebben dan oude cartgebaseerde systemen.

Wat kan ik doen?

Welnu, het beste wat een verzamelaar kan doen, is zijn games en systemen zeer voorzichtig behandelen. Bewaar ze in een koele, stofvrije omgeving. Zet ze niet in direct zonlicht. Zorg ervoor dat nieuwere systemen zeker goed geventileerd zijn.